داستان یک سوراخ طبیعی در یمن که «چاه برهوت» نام دارد به درستی روشن نیست و تاریخ آن با افسانه و خرافات آمیخته شده، زیرا هنوز کاوش علمی کامل و دقیق در آن انجام نشده است.
این حفره عظیم و هولناک در زمین که ساکنان محلی به آن «چاه جهنم» میگویند در بیابانی در شرق استان «مَهره» در نزدیکی مرز یمن با عمان واقع شده و با صنعا، پایتخت این کشور هزار و ۳۰۰ کیلومتر فاصله دارد. عمق این چاه عظیم بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ متر برآورد میشود و قطر دهانه آن نیز ۳۰ متر است.
از آنجا که معمولا بوی بدی از ژرفای این چاه متصاعد میشود، افراد محلی بر این باورند که این مکان برای زندانی کردن شیاطین ایجاد شده است. همچنین قرنهاست که مردم بومی میگویند در این سوراخ، جنها زندگی میکنند. اما مقامات رسمی یمن میگویند که نمیدانند چه چیزی در ته این چاه وجود دارد.
مهندس صلاح احمد بابحیر، مدیر کل پژوهشهای زمینشناسی و منابع معدنی استان مَهره یمن به خبرگزاری فرانسه گفت: «این چاه بسیار عمیق است و ما هرگز به کف آن نرسیدیم، زیرا در اعماق آن اکسیژن کم است و هیچ تهویهای نیز وجود ندارد.»
وی افزود: «ما برای بازدید به منطقه رفته و وارد چاه شدهایم و به حدود ۵۰، ۶۰ متری عمق آن نفوذ کردیم. در درون چاه متوجه وجود چیزهای شگفتآوری شدیم. همچنین بوهای عجیبی را نیز استشمام کردیم. در کل وضعیت عجیب و مرموزی بود.»
حتی با تابش نور خورشید هم عمق زیادی در درون این سوراخ روشن نشده و از لبه چاه چیز زیادی دیده نمیشود. تنها پرندگانی دیده میشوند که در اعماق چاه پرواز میکنند یا از آن خارج میشوند.
فیلمبردارانی که از نزدیک درون این چاه را مشاهده کردهاند، میگویند که گرفتن نمای نزدیک از فضای داخلی آن تقریباً غیرممکن است. بر پایه برخی خرافات محلی، چاه برهوت یا چاه جهنم اشیا نزدیک به دهانه سوراخ را به درون خود میکشد.
مهندس بابحیر با اعلام این که این پدیده طبیعی «میلیونها سال» قدمت دارد گفت: «شناخت دقیق این گونه مکانها نیاز به مطالعه و تحقیق بیشتری دارد.»
شکلگیری یک پدیده عجیب طبیعی پس از زلزله کرواسی
مردم بومی همچنین میگویند که این چاه «بدیمن» است و دیدن یا حتی صحبت کردن از آن شگون ندارد، گرچه که یمنیها با تجربه جنگ خانمانسوز ۶ ساله در کل به اندازه کافی بدشانسی آورده و بدشگونی دیدهاند. یمن از سال ۲۰۱۴ میلادی تاکنون درگیر جنگ داخلی بین دولت و شورشیان حوثی است که هر یک از سوی حامیان خارجی یعنی ایران و عربستان حمایت میشوند.
سازمان ملل متحد میگوید این جنگ دهها هزار کشته و میلیونها آواره روی دست یمنیها گذاشته و هم اکنون دو سوم جمعیت ۳۰ میلیونی این کشور به کمک خارجی وابسته هستند. به گفته سازمان ملل، یمن در این شرایط از بدترین بحران انسانی در جهان رنج میبرد.